Fanion
ro | en | fr | de

Fanioane

Tipuri de fanioane

Totul despre fanioane



In acceptiunea originara, fanioanele sunt stegulete mici de forma triunghiulara folosite la semnalizare, in armata, la caile ferate etc. In acceptiunea contemporana insa, fanioanele sunt obiecte simbolice folosite in activitatile cu componenta de reprezentare.

Pe fanioane sunt reproduse, la o scara mai mica, insemnele sau culorile distinctive ale unui stat, ale unei natiuni, ale unei categorii de forte sau unitati militare, ale unei organizatii, asociatii, institutii sau companii, insemne care de obicei figureaza pe drapelele acestora.

Fanioanele sunt prezente pe mesele de tratative ale unor intruniri internationale, marcand simbolic locul sau zona fiecarui participant, pe birourile conducatorilor de institutii, organizatii etc., pe mesele din salile de protocol, pe standurile participantilor la targuri si expozitii internationale, in oficiile si reprezentantele unor companii sau banci, la receptiile hotelurilor sau pe mesele unor dineuri cu participare internationala.

  • Aceste fanioane sau stegulete sunt cuprinse in categoria asa numitelor table flags - steaguri de masa. Ele sunt asezate pe suporti din lemn,metal sau alte materiale in asa fel incat sa fie vizibile dar sa nu deranjeze comunicarea dintre participanti.
    Prinderea se face de obicei cu un snur montat pe latura superioara a fanionului, cu care acesta se agata de suport. In functie de preferintele beneficiarului si de forma aleasa, prinderea se poate face (si) pe una din laturi.
  • O alta categorie de fanioane, data de destinatia lor, este cea a fanioanelor de schimb: exchange flags. Acestea sunt folosite cel mai adesea in cadrul unor competitii sportive si sunt schimbate de participanti la inceputul sau la sfarsitul intrecerilor. Organizatorii pot oferi de asemenea sportivilor, echipelor sau cluburilor fanioane care pot fie sa marcheze participarea acestora la competitie fie ca premii, alaturi de cupe, medalii, plachete sau diplome.
    De regula, aceste fanioane raman in proprietatea cluburilor, a asociatiilor sau a sportivilor, care le aseaza in locuri vizibile: pe panouri sau panoplii, avand darul de a evoca in mod simbolic momentele importante din activitatea lor. Unele cluburi, organizatii sau asociatii de drept privat au prevazute in regulamente schimburile de fanioane cu ocazia unor vizite, congrese sau alte activitati.
    Fanioanele si steguletele sunt achizitionate de catre fanii cluburilor sportive dar si de catre colectionari.
  • O a treia categorie este cea a fanioanelor si steguletelor auto: car flags. Unele sunt concepute special pentru inaltul protocol de stat, fiind arborate pe masinile oficiale ale sefilor de state. Altele sunt simple, fiind arborate prin intermediul unei tije de plastic de o forma speciala la geamurile laterale ale autoturismelor, camioanelor sau autobuzelor. Acest din urma sistem este folosit adesea pe timpul unor campanii, pentru promovarea unor produse, servicii, organizatii sau persoane.

Grupate in ghirlande tematice, pot fi intalnite in spatii publice, in sali de sport sau in mijloace de transport. Unele branduri puternice isi promoveaza imaginea prin intermediul steguletelor si fanioanelor amplasate in magazine, in mall-uri sau pe arterele comerciale.

In functie de contextul in care se utilizeaza, de preferintele si de bugetul beneficiarilor, fanioanele si steguletele pot fi confectionate din:

  • materiale textile - cel mai adesea folosite
  • carton - pentru utilizari de scurta durata, de exemplu in campanile electorale sau publicitare
  • PVC sau alte materiale plastice.

Pentru reproducerea insemnelor specifice pe fatetele fanioanelor se folosesc diverse tehnici, de la tiparire la imprimare sau brodare. In unele cazuri insa, se folosesc tehnici combinate.

Nota de eleganta a fanioanelor este data de nobletea materialelor alese ca suport, de tipul si acuratetea tehnicii prin care se reproduc imaginile dar si de finisaje.

Pentru finisaje se folosesc cusaturi ornamentale, snururi si panglici decorative, franjuri, ciucuri, diferite tipuri de dantela etc.

Formele fanioanelor sunt extrem de diverse: de la cele cu forme regulate (triunghi, dreptunghi, patrat) pana la cele cu forme speciale.

Dimensiunile variaza de asemenea, de la cele foarte mici (de 7-8 cm) pana la cele mari (de 50-60cm).