Fanion
ro | en | de

Fanion

Despre fanion

Despre fanion

Definiţia fanionului

Fanionul, conform definiţiei date de Dicţionarul Explicativ al Limbii Române, este:

  • FANIÓN, fanioane, s.n. Steguleţ care serveşte de obicei pentru semnalizări (în armată, la căile ferate etc.). [Pr.: -ni-on] – Din fr. fanion.
  • FANI//ÓN ~oáne n.
    1. Steag mic de formă triunghiulară, care serveşte drept indiciu de întâietate într-o competiţie. ~ transmisibil.
    2. Steag mic folosit pentru semnalizare optică şi marcaje; flamură. [Sil. -ni-on] - Din fr. fanion.

Fanionul şi istoria fanionului

Fanionul este în general o reprezentare a unei embleme, a unui steag naţional, a unor steaguri ale autorităţilor religioase sau diverselor cluburi şi organizaţii. În zilele noastre, un fanion poate simboliza o sumă de elemente şi are cele mai diverse întrebuinţări. Un fanion are o valoare simbolică înaltă şi serveşte la identificarea imaginii entităţii pe care o reprezintă, atfel că fanionul este un obiect reprezentativ deosebit.

Fanionul variază atât în ce priveşte culorile şi tematica cromatică abordată, fiind în acest sens limitat doar de capacitatea tehnologiei de imprimare sau brodare, cît şi în ce priveşte dimensiunile şi prezentarea fanionului.

Un fanion poate fi brodat, imprimat sau realizat în formă mixtă (parţial broderie, parţial imprimare a materialului textil din care este realizat respectivul fanion). Fanionul poate fi susţinut de o bază din lemn, metal sau plastic, aceste accesorii de fanion fiind specifice tipului de fanion abordat. Un fanion aparţinând unui club sportiv de exemplu, are de obicei elementul de susţinere a fanionului sub forma unui şnur care se agaţă pe o panoplie sau pe un perete.

Aplicaţiile practice ale fanionului sunt la fel de diverse: un fanion este potrivit pentru întrunirile de afaceri, ca obiect reprezentativ în propria ţară sau în străinătate şi poate constitui de multe ori un cadou potrivit pentru anumite ocazii.

  • Tipul de fanion descris mai sus se numeşte fanion de masă şi face parte din categoria denumită table flag - steag de masă. Acest fanion este aşezat pe o bază din lemn, metalică sau din alt material, fiind vizibile însă fără a stânjeni comunicarea părţilor.
  • Fanionul de schimb, numit şi exchange flag, este utilizat îndeosebi în cadrul competiţiilor sportive, fiind şi folosite la schimb de participanţii competiţiei. Acest fanion marchează astfel participarea la competiţie sau poate servi drept premiu simbolic. Fanionul poate fi achiziţionat de fanii cluburilor dar şi de colecţionari.
  • Fanionul auto sau steguleţul auto este arborat - după cum o arată şi numele său - pe maşini, sau poate fi simplu, arborat cu o tijă specială la geamurile autoturismelor şi altor vehicule.

Unele companii aleg să îşi promoveze produsele sau imaginea proprie de firmă cu ajutorul fanionului, amplasându-l în incinta magazinelor sau pe arterele comerciale.

După materialul din care este confecţionat, fanionul poate fi din:

  • pânză - cel mai frecvent utilizat
  • carton - pentru utilizări de scurtă durată, cum ar fi în campanile electorale sau publicitare
  • PVC sau alte tipuri de materiale plastice.

La un fanion sunt esenţiale pentru impactul dorit o serie de elemente, cum ar fi nobleţea materialelor, broderia şi acurateţea tehnicii de realizare, calitatea ansambului şi finisajele specifice.

Pentru orice fel de fanion se pot folosi la finisaje diferite tipuri de cusături ornamentale, franjuri, şnururi, ciucuri, panglici decorative sau elemente din dantelă şi alte finisaje, în funcţie de viziunea clientului.

Fanionul poate lua diverse forme - regulate: fanion triunghiular, fanion dreptunghiular, fanion pătrat sau neregulate: fanion cu formă specială.

Un fanion, în ce priveşte dimensiunile sale, poate fi de la foarte mic (de cca. 7-8 cm) până la mare (de cca. 60cm).